Motorno ulje - ključne uloge

Osnovne funkcije motornog ulja

Kako bi maksimalno pojam motorno ulje svim čitateljima, nužno je da krenemo od samog početka. Kad je tema motorno ulje, početak je svakako nabrojati i pojasniti četiri temeljne funkcije motornog ulja: podmazivanje, zaštita, čišćenje i hlađenje.

Podmazivanje

Motorno ulje mora podmazati dijelove motora tako da prolaze jedne kraj drugih bez pretjeranog gubitka snage uzrokovanog trenjem. Ovo je posebno važno prilikom paljenja – kako motor stoji, ulje ima tendenciju spustiti se u uljni lonac. Zato prilikom paljenja mora čim prije biti pumpano kroz motor da motor može postići što veću brzinu okretaja. Također, jednom kad motor radi, ulje mora stvoriti film između pomičnih dijelova da ih učini „skliskim“, što povećava snagu, performanse i učinkovitost motora.

Zaštita

Osim što utječe na performanse, tanki film kojeg motorno ulje stvara također štiti dijelove motora od trošenja. Također, motorno ulje štiti i od korozije dijelova motora.

Čišćenje

Svaka čestica veća od 5 do 20 mikrona (ovisno o vozilu) može nanijeti ozbiljnu štetu motoru ukoliko se ne odstrani ili očisti. Iako sam sustav filtracije igra veliku ulogu u tome, ulje također mora očuvati motor od stvaranja naslaga unutar motora, kao što i prenosi nečistoće iz motora do sustava filtriranja.

Hlađenje

Motorno ulje je zaslužno za velik postotak hlađenja koje se odvija unutar motora-  radijator je zadužen samo za hlađenje gornjeg dijela motora, dok su ostali dijelovi većinom hlađeni motornim uljem.  Toplina se generira unutar motora zahvaljujući procesu sagorjevanja, ali i trenju uzrokovanom kretnjama dijelova motora. Kako ulje protječe kroz motor ono je usmjereno na te vruće površine kako bi odnijelo toplinu do uljnog lonca. Od tamo se vrućina discipira na okolni zrak.

Nadamo se da smo vam ovim malo približili svijet motornog ulja i pojasnili temeljne uloge istog. Ukoliko želite saznati više o motornom ulju, pogledajte i naše druge članke, a mi ćemo svakako nastaviti s osvrtima. Također, više o Rowe uljima možete saznati ovdje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *