Originalno motorno ulje

Što je originalno motorno ulje – OEM kvaliteta, odobrenja i njihovo značenje za motorno ulje

Svijet motornih ulja nikad nije bio kompleksniji nego što je posljednjih godina – od jednostavnog razlikovanja ulja prema gradaciji (20W-50, 15W-40, 10W-40), napredak tehnologije doveo je do situacije gdje možete teoretski imati i do nekoliko različitih proizvoda u istoj gradaciji, poput 5W-30 (mi u Roweu ih imamo 8). Zašto je to tako, i kakve to veze ima s originalnim uljima?

Učinkovitost motora vaših automobila se izuzetno povećala u posljednjim desetljećima, dok regulacija (posebice EU) utječe na sve veću efikasnost motora što posljedično traži što bolje performanse od samog motornog ulja. Naravno, kako postoje različiti proizvođači motora, tako svaki od njih zahtijeva određen tip ulja za svoje motore. Proizvođači automobila (BMW, VW, Fiat itd.) tako u suradnji s tvrtkama poput Rowea, Petronasa, ExxonMobila i dr. razvijaju motore paralelno s razvojem lubrikanata, i konačni proizvod koji nakon stotina sati testiranja odgovara, dobiva posebno OEM odobrenje (Approval) da se radi o originalnom ulju za to vozilo. Kako ne mogu sve tvrtke svijeta odjednom surađivati s proizvođačima vozila, da bi i njihov proizvod dobio službeno OEM odobrenje dovoljno je da oni pošalju uzorak proizvođaču vozila, koji navedeno ulje analizira i uspoređuje mu karakteristike s uljem koje posjeduje službeno odobrenje i njegovim karakteristikama, te izdaje službeno OEM odobrenje da to uistinu je originalno motorno ulje.

Po količini službenih OEM odobrenja od kojih je većina dostupna za download na stranici naših proizvoda, ulja Rowe spadaju u sam vrh svjetske ponude i s pravom se može reći da je Rowe originalno motorno ulje. Postoje na tržištu i mnoga druga ulja koja pišu da odgovaraju određenim specifikacijama i da imaju OEM odobrenja, no nikad niste u mogućnosti pogledati ta odobrenja proizvođača vozila i preostaje vam da vjerujete na riječ proizvođačima ili tvrtkama koje proizvode svoju marku ulja u nekim drugim rafinerijama/blending postrojenjima.

Što točno znači kad ulje ima službeno odobrenje od dobavljača za određenu specifikaciju? Ukratko, to znači da navedeno ulje zadovoljava sve karakteristike i visoko postavljene kriterije od strane proizvođača vozila, i da službeno odgovara točno određenim vozilima koja zahtijevaju ulje s tim OEM odobrenjem proizvođača. Uzmimo primjerice GM Dexos 2 OEM odobrenje – svako ulje za koje vidite da ima službeno OEM odobrenje (kao što možete vidjeti na našem Rowe Hightec Synt RS DLS 5W-30 ulju), možete smatrati da je originalno motorno ulje, jer odgovara originalnim zahtjevima proizvođača vozila, koji najbolje zna što je optimalno rješenje podmazivanja za svaki pojedini model motora.

Što je onda originalno motorno ulje? Sigurno često vidite GM motorno ulje, Mazda motorno ulje, Honda motorno ulje i druge.  Odgovor je vrlo jednostavan – radi se o brandingu motornih ulja u pakiranje s oznakama proizvođača vozila. Sigurno svi razumiju da proizvođači vozila nemaju vlastite rafinerije i blending postrojenja ulja. No, kako imaju izuzetno veliku potrošnju ulja, u mogućnosti su dogovoriti s proizvođačima ulja posebna pakiranja i označavanje njihovih proizvoda, koji se potom dalje drugim kanalima (najčešće kroz ovlaštene mreže) plasira dalje na tržište. U stvarnosti, radi se o istim proizvođačima ulja koji imaju službeno OEM odobrenje, samo ne pakiraju proizvode u svoju robnu marku, već u robnu marku proizvođača vozila, često time povlačeći i više cijene za krajnjeg korisnika.

Nadamo se da smo vam ovim kratkim člankom približi pojam originalno motorno ulje, ako imate još kakvih pitanja slobodno nam se javite.

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Proizvodni pogon Rowea najsuvremeniji je proizvodni pogon u zapadnoj Europi, s preko 67 kilometara cijevovoda i 2700 kompjuterski kontroliranih ventila u postrojenju koji garantiraju maksimalnu čistoću i homogenost svakog sastojka ulja. Veličina Rowe proizvodnog pogona je 82 tisuće četvornih metara (otprilike 11 nogometnih terena), a značajan dio proizvodnje otpada na proizvodnju ulja i antifriza za proizvođače vozila poput VW grupacije, BMW-a i Mercedesa (tri najjača Rowe partnera). Certifikat ISO TS:16949/2009 garantira kvalitetu ulja prve ugradnje, a službenim odobrenjima proizvođača vozila ponosimo se i javno ih ističemo na ovoj stranici. Ako želite naučiti više o tome što je ulje prve ugradnje, svakako vrijedi pročitati ovaj članak. […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *